Icon_1.png

Met innovatiekracht een sterke toekomst binnen de maakindustrie realiseren

sneller en slimmer innoveren

Sneller en slimmer innoveren

De maakindustrie is de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig. Dat komt enerzijds door een veranderende klantvraag en anderzijds door een groei aan innovaties die stimuleren tot een nieuwe manier van werken. Robotisering, smart industry, 3D printen: innovatieve ontwikkelingen volgen elkaar op de voet op. Hoe zorgt u dat u in deze enerverende tijd mee ontwikkelt en niet stilstaat?

 

Download whitepaper

Innovatie stimuleren en faciliteren

Problem

Wilt u als maakbedrijf bestaansrecht garanderen voor de toekomst, dan is innovatie noodzakelijk. Maar hoe faciliteert u innovatie? Hoe speelt u geld en tijd vrij zodat werknemers zich bezig kunnen houden met ontwikkeling en research & development?

Process

Modularisatie helpt u interne processen efficiënter in te richten en engineeringtijd te besparen. Met behulp van modularisatie clustert u functies in modules en maakt deze universeel toepasbaar. Hierdoor kunnen nieuwe producten worden opgebouwd uit bestaande modules en hoeft een product niet meer van onderaf worden opgebouwd. Zo bespaart u tijd en kan capaciteit vrij worden gemaakt voor research and development.

People

Modules zijn flexibele componenten. De parameters van een module kunnen binnen een vastgelegde bandbreedte door uw engineers aangepast worden. Hierdoor kan sales naar volledig aan de klantwens voldoen zonder dat daarbij de maakbaarheid van het product in het geding komt.

Product

Een productconfigurator helpt u productieprocessen vast te leggen in modules. Zodra de modules die bepalen hoe een product tot stand komt worden ingevoerd in een productconfigurator, kan de configurator op basis een klantwens een product opbouwen uit bestaande modules. Ook helpt een productconfigurator innovatie vast te leggen. Nieuwe modules worden direct opgeslagen waardoor kennis en innovatie niet verloren gaan.

 

Play

3D printen

Problem

Met een klantspecifiek product wilt u uw klanten zo goed mogelijk bedienen. Hoewel dit de klanttevredenheid stimuleert, blijft het maken van klantspecifieke producten een prijzige aangelegenheid. Hoe kunt u aan klantwensen blijven voldoen zonder daarvoor torenhoge kosten te moeten rekenen?

Process

3D printen biedt mogelijkheden en kansen in vele branches. Met de intrede van vezelversterkt 3D printen wordt 3D printen ook voor de maakindustrie interessant. 3D printen maakt het gebruik van dure mallen overbodig en stelt u in staat gepersonaliseerde onderdelen te fabriceren tegen de kosten van massaproductie. Meer informatie over vezelversterkt printen of metaal 3D printers vindt u op de website van Mark3D, specialist op het gebied van 3D printers voor industriële toepassingen.

People

Het gebruik van 3D printen vraagt om een nieuwe werkwijze. Engineers zullen zich een nieuwe manier van ontwerpen eigen moeten maken. In plaats van te beginnen met een materiaal en dit te vormen of snijden tot een onderdeel, wordt een onderdeel nu vanuit het niets opgebouwd. Dat levert organische vormen op die op een andere manier ontwikkeld moeten worden.

Product

Designsoftware helpt u het ontwerpproces anders vorm te geven. Met behulp van simulatietools kunt u tijdens het ontwerpproces precies zien wat het gebruik van een bepaald materiaal voor invloed heeft op uw ontwerp. Zo kunt u spelen met structuren en vormen en kunt u toetsen of uw ontwerp geschikt is voor een 3D printer.

 

Servitization

Problem

Steeds meer maakbedrijven stappen over op servicegericht werken. Waarom? Om klanten toegevoegde waarde te bieden en hen te helpen bij het oplossen van hun uitdagingen. Servitization draait om het bieden van een allesomvattende oplossing.

Process

Om servitization toe te passen, dient u uw klant goed te kennen. Met welke problemen zit de klant en hoe los ik die op? Door samen te werken met verschillende partijen kunt u een allesomvattende oplossing bieden. Maar hoe waarborgt u kwaliteit als u samenwerkt met meerdere partijen? Geleverde machines moeten optimaal blijven functioneren. U garandeert kwaliteit door real-time informatie te ontvangen van uw machines zodat u tijdig in kunt grijpen mocht de machine onderhoud behoeven.

People

Servitization vraagt om een nieuwe kijk op het productieproces. Zowel voor de directie als voor de werknemers kan het een uitdaging zijn om mogelijkheden te zien voor deze nieuwe manier van werken. De uitdaging ligt in het loslaten van oude processen.

Product

Hoe monitort u uw machines op afstand? Door intelligente producten te creëren. Met behulp van sensoren kan uw machine u op afstand informatie doorsturen. Hierdoor weet u ten alle tijden wat de status is van uw product en kunt u ingrijpen wanneer er gebreken ontstaan. U leest meer over servitization in ons blog.

 

Blockchain in de maakindustrie

Problem

Binnen de organisatie bent u veel tijd kwijt met het over en weer sturen van offertes, specificaties en facturen. Kostbare tijd die beter besteed kan worden aan research and development. Hoe zorgt u dat u minder tijd kwijt bent aan administratieve rompslomp?

Process

Blockchain heeft alles te maken met de opslag van data. De cloud biedt tegenwoordig de mogelijkheid databases op meerdere plekken tegelijk op te slaan. Dat betekent dat bedrijven samen uit één database kunnen werken. Bij het plaatsen van een order hoeft informatie daardoor niet meer over en weer gestuurd te worden. Dit bespaart tijd en helpt u kosten te verlagen.

People

Uw werknemers zijn kostbare facetten binnen uw bedrijf. Hun tijd wilt u zo efficiënt mogelijk inzetten. Blockchain helpt u kostbare tijd van uw werknemers vrij te spelen voor bijvoorbeeld R&D.

Product

Om blockchain toe te passen heeft u toegang nodig tot krachtige cloudopslag. Hoewel er enkele krachtige cloudoplossingen voorhanden zijn, staat de ontwikkeling van dit soort platforms nog in de kinderschoenen. Als maakbedrijf is het noodzakelijk te realiseren dat administratiekosten flink verlaagd kunnen worden en u af te vragen hoe u slim gebruik kunt maken van blockchain om dit te realiseren.

 

Robotisering

Problem

U wilt vroegtijdig inspelen op ontwikkelingen in de branche. Zo wilt u garanderen dat uw organisatie in de toekomst nog steeds een belangrijke plek inneemt. Een innovatie die binnen de maakindustrie vele kansen biedt, is robotisering. Hoe kunt u robotisering inzetten om werkprocessen te optimaliseren en kansen te creëren?

Process

Robotisering helpt u zowel kennis vast te leggen als productieprocessen efficiënter in te richten. Met kunstmatige intelligentie kunnen systemen zelfstandig beslissingen maken en u zo een hoop tijd besparen. Daarnaast helpt robotisering door taken in het productieproces over te nemen. Robots worden steeds beter in het verrichten van handelingen en kunnen zo uw productieproces versnellen.

People

Om robotisering bij te laten dragen aan een efficiënter productieproces moeten mens en machine goed op elkaar ingespeeld zijn. Aan de engineering manager de taak werknemers op te leiden in het gebruik van nieuwe systemen om zo een krachtige samenwerking te faciliteren.

Product

Wanneer machines een gedeelte van het werk overnemen en er een sterkere afhankelijkheid komt, zorgt uitval van machines voor grote problemen. Met simulatiesoftware kan een machine in een virtuele omgeving worden gemonitord. Hierdoor kunt u vooraf simuleren hoe een robot werkzaamheden zou kunnen overnemen, maar kunt u ook vroegtijdig signaleren wanneer een machine onderhoud nodig heeft.

 

De software van SOLIDWORKS ondersteunt onder andere onze creatieve processen en het optimaliseren naar FAT het beste. Tevens is SOLIDWORKS intuïtiever dan andere 3D-ontwerpsoftware!
Jeroen op ten Berg
Directeur GBO
Bekijk de case study

Weten hoe u kunt blijven innoveren?

In een adviesgesprek nemen we uw processen onder de loep en brengen we samen in kaart waar kansen liggen.

Vraag een adviesgesprek aan
Adviesgesprek innovatie in de maakindustrie
Renso Kuster Technical Manager PreSales
"Sportief, oplossingsgericht, nuchter, transparant, professioneel, competitief"